събота, 9 април 2011 г.

Тайните На Гръцката Кухня

Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.

Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа. Първата готварска книга също се появява там, а неин автор е Архестратос през 330 г пр.н.е. Гръцката кухня е формирана през вековете под влиянието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Съвременните гръцки готвачи широко използват зехтина, зеленчуците и билките, зърнените храни и хляба, виното, рибата и различни меса, най-вече агнешко и ярешко. Типични съставки в гръцката кухня са маслините, сиренето, патладжанът, тиквичките и киселото мляко, но това съвсем не е всичко.
Гръцки мезета

Древногръцката кухня се характеризира със своята икономичност. Основните съставки са били брашно, зехтин, вино, рядко месо, по-често риба. През годините те са се запазили като основни съставки, но са добавени и нови.

Византийската кухня била подобна на класическата гръцка кухня, но с нови продукти, които преди това не са били известни като хайвер, лимони, риба, индийско орехче и т.н. Мащерката е една от най-популярните гръцки билки, спомената дори в “Одисея”.

Риганът, ментата, чесънът, лукът, копърът, дафиновият лист и босилекът също са много характерни за гръцката кухня, както и за изключително здравословната Средиземноморска кухня. В много гръцки рецепти, особено на север, използват “сладки” подправки в комбинация с месо, например канела или карамфил със задушено месо.

Много от ястията в гръцката кухня идват от турската кухня и навлизат в гръцкия речник по времето на Османската империя или още по-рано - от контактите с персите и арабите.
Някои от ястията са повлияни от италианската и френската кухня и разбира се, от Средиземноморската.

"Haniotiko Mpoureki"
Гръцката кухня е много разнообразна и в различните региони ястията се приготвят по различен начин. Например, вегетарианското ястие “Haniotiko Mpoureki” (картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, сирене “Myzithra” и мента) е типично ястие за западен Крит, в региона Ханя. Там това ястие се консумира поне 1-2 пъти седмично, а за останалите региони на Гърция въобще не е характерно.

Най-популярните предястия в гръцката кухня са: “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в многолистно или обикновено тесто), “tiganita” (пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби), “гръцка салата” (салата от домати, краставици, червен лук, сирене фета, маслини, поръсена със зехтин и лимонов сок), “lachanosalata” (зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет), “melitzanosalata” (салата с патладжан), “pantzarosalata” (салата от цвекло със зехтин и оцет), “skordalia” (гъсто чесново и картофено пюре, често комбинирано с пържена риба) и т.н.

Гръцката кухня е богата и на супи: “Bourou-Bourou” (зеленчукова супа с макарони от о. Корфу), “fasolada” (бобена супа с домати, моркови, целина и много зехтин), “psarosoupa” (рибена супа, приготвена от различни видове риба и зеленчуци).
Вегетарианските ястия също са богато представени в гръцката кухня: “fasolakia freska” (свеж зелен фасул с картофи, тиквички и доматен сос), “lachanorizo” (зеле с ориз), “spanakorizo” (спанак и задушен ориз със заливка от лимон и зехтин) и т.н. Любимият сос на гърците е “tzatziki” или гръцкият вариант на нашенския сух таратор.

Ястията с месо също са водещи в гръцката кухня: “yiouvarlakia” (парчета месо със сос от яйце и лимон, обикновено сервиран с бял ориз), “païdakia” (агнешко на грил с лимон, риган, сол и пипер), “keftedes” (пържени парчета месо с риган и мента), “moussaka” (най-популярна е мусаката с агнешка кайма и патладжани, въпреки че се прави също с тиквички и ориз) и т.н.

Сиренето е традиционна храна в гръцката кухня. Най-популярно е сиренето “feta”, но в различните региони на Гърция се предлагат и други видове сирене: “kasseri”, “myzithra”, “manouri”, “formaela”, “anthotyros”, “graviera” и т.н.

Повечето десерти в гръцката кухня се приготвят с мед, вместо със захар. Въпреки че е известна като турски десерт, баклавата е много популярна и в Гърция, като се приготвя по най-различни начини. Други любими гръцки десерти са “karidopita” (орехов кейк), “koulourakia” (бисквити с масло или зехтин), “milopita me pandespani” (ябълков пай с канела и пудра захар) и т.н.
Greek Restaurant
Гърците се славят и с висококачествен локум, великолепни сладка от портокали и мандарини и невероятно вкусни курабии. (З.Х.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар